2017 Attilâ İlhan Ödülleri verildi

Kasım 10, 2017

2017 Attilâ İlhan Ödülleri verildi

Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın desteğiyle düzenlediği Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri, dün 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Roman dalındaki ödülün sahibi  ‘Körburun’ adlı kitabıyla Hikmet Hükümenoğlu, Şiir dalındaki ödülün sahibi ‘Yol Şarkıları’ kitabıyla Adnan Özer oldu. Ayrıca İlk Roman Vakıf Ödülü ‘Lakin Bu Bir Masal’ kitabıyla Jale Şengün’e değer görülürken, İlk Şiir Kitabı Vakıf Ödülü de ‘İlk Ayrılık’ kitabıyla Selenay Kübra Koçer’e sunuldu. 

Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından desteklenen Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri dün  36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine teslim edildi.

Tören Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Solmaz İlhan’ın “Bu ödüller ile temel amacımız, Attilâ İlhan’ın her eserinde öne çıkartmaya gayret ettiği ‘ulusal kültür bileşimini gerçekleştirme’ misyonuna lâyık olacak eserleri öne çıkartmaktır” sözlerine yer verdiği konuşmasıyla başladı. Ardından kürsüye devralan Seçici Kurul Onursal Başkanı Doğan Hızlan konuşmasında, Türk edebiyatının büyük ustalarından birinin adına düzenlenen ödüllerin onursal başkanı olmaktan duyduğu gurur ve mutluluğu vurgulayarak, genç kalemleri yüreklendiren ilk roman ve ilk şiir kitabı ödüllerinin önemine değindi.

Hikmet Hükümenoğlu: ‘Körburun’un benim için özel bir yeri var’

Can Yayınları’ndan çıkan “Körburun” adlı romanıyla 2017 Attilâ İlhan Roman Ödülü’nün sahibi olan Hikmet Hükümenoğlu, ödülünü Seçici Kurul Onursal Başkanı Doğan Hızlan’ın elinden aldı. Hükümenoğlu, ödül konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Körburun benim beşinci romanım ama daha önceki romanlarımda olmayan bir bağ var aramızda. Benim özel dünyamda çok önemli bir yeri var. Bu roman, Attilâ İlhan’ın adını taşıyan bu değerli ödüle lâyık görüldüğü için çok mutluyum.”

Doğan Kitap’tan çıkan “Lakin Bu Bir Masal” romanıyla 2017 Attilâ İlhan İlk Roman Vakıf Ödülü’ne değer görülen Jale Şengün ise, ödülünü Doğan Hızlan’ın elinden alırken yaptığı konuşmada, “Yıllar önce yine bir kitap fuarında tanışma şansı bulmuştum Attila İlhan’la. O gün fuardan onun adını taşıyan iki şiir kitabını göğsüme bastırarak ayrılmıştım. Bugün de onun adını taşıyan ödülümü göğsüme bastırarak ayrılacağım” ifadelerine yer verdi.

Selim İleri’nin başkanlığındaki 2017 Attilâ İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu’nda Mehmet EroğluAsuman Kafaoğlu BükeÜlkü Karaosmanoğlu ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan yer aldı.

Adnan Özer: ‘O, şiir etiğini kamusal alana da yaymış bir şairdi’ 

Törende 2017 Attilâ İlhan Şiir Ödülü, Everest Yayınları’ndan çıkan “Yol Şarkıları” vesilesiyle Adnan Özer’e sunuldu. Ödülünü Şiir Ödülü Seçici Kurul Başkanı Metin Celal’in elinden alan Özer, şunları söyledi: “Heyecanlıyım doğrusu. Ödüller heyecanlandırmalı. Ama Attilâ İlhan Ödülü daha çok heyecanlandırmalı. Attilâ İlhan edebiyatımızın kaptanı, sevgili ağabeyimiz, büyük ustamız. Oturmasını, kalkmasını, konuşmasını, beyefendiliğiyle ondan öğrendiğimiz bir ustamızdı. O sadece bir şair değildi, şiir etiğini kamusal alana da yaymış birisiydi. Çok çok teşekkür ediyor, bu ödüle lâyık olmaya çalışacağıma söz veriyorum.”

Törende 2017 Attilâ İlhan İlk Şiir Kitabı Vakıf Ödülü ise Şiirden Yayınları tarafından yayımlanan “İlk Ayrılık” kitabıyla Selenay Kübra Koçer’e sunuldu. Ödülünü Metin Celal’den teslim alan Koçerkonuşmasında, “Çok küçük yaşımdan beri şiir yazıyorum. Ortaokulun başında kitaplıkta Attilâ İlhan’ın ‘Yasak Sevişmek’ kitabını bulmuştum. O yaştaki bana ismi erotik gelmişti, sanki okursam haddimi aşacakmışım gibi hissetmiştim. Bugün burada olmamda o kitabın rolü büyüktür. Çünkü şiir bana hayatım boyunca haddimi aşmam gerektiğini öğretti” dedi.

Metin Celal’in başkanlığındaki 2017 Attilâ İlhan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’nda A. Ali Ural, Haydar Ergülen, Hüseyin Yurttaş ve aileyi temsilen Kerem Alışık yer aldı.

edebiyathaber.net (10 Kasım 2017)

Yorum yapın