“2. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu” 12 Eylül’de başlıyor

Eylül 10, 2019

“2. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu” 12 Eylül’de başlıyor

2. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu, “Erkeklikler: Zor Zamanlarda Güçlükler ve İmkânlar” başlığıyla 12-13-14 Eylül’de Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenleniyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve sürdürülmesi için erkekliğin eleştirel bir bakışla irdelenmesinin önemi ve aciliyeti her geçen gün daha da belirgin bir şekilde varlığını hissettirmekte. Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi (EEİİ), Özyeğin Üniversitesi ve Research Worldwide İstanbul işbirliğiyle ve Raoul Wallenberg Enstitüsü’nün desteğiyle gerçekleştirilecek olan bu üç günlük uluslararası sempozyumda, Türkiye’den ve farklı ülkelerdeki üniversitelerden ve araştırma kurumlarından gelen yüze yakın araştırmacı, popülist otoriterliğin, illiberalizmin ve güvencesizliğin yarattığı sıkıntılı sosyopolitik bağlamın, erkekleri ve erkekliklerle ilgili deneyimleri, tartışmaları, teorileri, söylemleri ve aktivizmi nasıl etkilediğini ve dönüştürdüğünü tartışmaya açarak zor zamanlarda erkeklikler konusunu tüm boyutlarıyla irdelemeyi hedeflemekte.

Sempozyumun açış konuşmasını Prof. Dr. Jeff Hearn (Örebro Üniversitesi, Huddersfield Üniversitesi) gerçekleştirecek. Daha sonra Eleştirel Erkeklik İncelemeleri alanının kurucu isimlerinden Prof. Dr. Raewyn Connell’ın (Sydney Üniversitesi) kayıtlı konuşması gerçekleşecek. Diğer davetli konuşmacılar Prof. Dr. James Messerschmidt (Southern Maine Üniversitesi) 12 Eylül’de, Prof. Dr. Deniz Kandiyoti (Londra Üniversitesi) 13 Eylül’de ve Dr. Nancy Lindisfarne (Londra Üniversitesi) 14 Eylül’de, hegemonik erkekliğin görünürlüğü, erkeklik çalışmalarının anaakımlaştırılması, cinsel şiddet gibi konulara eğilen konuşmalarıyla sempozyuma katkıda bulunacaklar. Sempozyumun davetli konuşmacılarından olan Prof. Dr. James Messerschmidt’in 2018’de yayımlanan son kitabının Türkçe çevirisi Hegemonik Erkeklik: Formülasyon, Yeniden Formülasyon ve Genişleme (Özyeğin Üniversitesi Yayınları, 2019) sempozyumda satışa sunulacak.

12-13-14 Eylül tarihlerinde Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleştirilecek olan sempozyumun detaylı programına ve sempozyum hakkında ek bilgiye http://symposium.masculinitiesjournal.org/tr-tr/pages/program/2262 adresinden erişilebilir.

Eleştirel Erkeklik Çalışmaları İnisiyatifi (EEİİ) 2013’te kurulmuş, Sosyoloji, Psikoloji, Edebiyat, Siyaset Bilimi, Medya Çalışmaları, Felsefe vb. alanlarda çalışan araştırmacı ve aktivistlerden oluşan, bağımsız bir inisiyatif. Feminizm, LGBTQ+ çalışmaları ve toplumsal cinsiyet çalışmaları tarafından açılan araştırma alanını, bu alanlarla diyalog içerisinde ve eleştirel erkeklik çalışmalarını içine alacak şekilde genişletmeyi amaçlamakta. EEİİ, Masculinities: A Journal of Culture and Society (http://masculinitiesjournal.org/) başlığıyla Türkçe ve İngilizce yayınlanan hakemli bir dergi çıkarmakta, atölye çalışmaları, toplantılar ve konferanslar düzenlemekte.

Sempozyum katılıma açık ve ücretsiz.

edebiyathaber.net (10 Eylül 2019)

Yorum yapın