“100Dünya” üçüncü kitapla sona eriyor!

Eylül 10, 2014

“100Dünya” üçüncü kitapla sona eriyor!

AbislerinCagrisi kpk ozl cDanielle Martinigol‘ün “100Dünya” serisinin üçüncü ve son kitabı “Abisler’in Çağrısı” ON8 Kitap tarafından Azade Aslan’ın çevirisiyle yayımlandı.

Sana benzemeyen her şey düşmanın mıdır?

Aëla, stazın gidişatında bir sorun hissetti.

“O da ne?” diye sordu endişeyle.

Kim demeliydin…

“Orada biri mi var?” diye mırıldandı şaşkına dönen Aëla.

Samanyolu’ndan yaklaşık 30 bin ışık yılı uzaktaydılar. İnsan topluluğunun alışılageldik rotalarından kim bu kadar uzaklaşmış olabilirdi ki?

“Bizi mi arıyorlar?”

Bizi buldular…

“Orada…” dedi.

Evet. Görüyorum.

“Kim o?”

İnsan değil.

“100Dünya”da yeni nesil yükselirken, Maguelonne’ların tarihine gömülmüş keşifler su yüzüne çıkıyor. Efsanevi inci Melvin Maguelonne, Abis’i Jiu-kam’la nerelere yolculuk etmişti? Başkadeniz’in efsanevi uzaygemileri Abisler, başka galaksilerle iletişim halinde mi? Başkadeniz, başka hangi sırları saklıyor?

Başkadeniz’e ilişkin gizemlerle çalkalanan 100Dünya Konfederasyonu’nda kuşku, yerini paranoyaya bırakıyor. Konfederasyon, silahlı güçlerini devreye soktu bile. Medya ise haber peşinde, kitlelerin algılarını acımasızca yönetiyor. Bu arada, galaksinin kaygıyla izlediği başına buyruk Kara Abis, incisi Aëla Maguelonne’la birlikte herkese ter döktürüyor. Sonu gelmez bir kaosla mücadele eden Maguelonne Ailesi’nde aşk, bu kez hiç beklenmedik bir kıskançlığın çengelinde. Bilimkurgunun sevilen kalemi Danielle Martinigol’ün ünlü üçlemesi “100Dünya”, yüreklerde iz bırakaran bir finalle sonlanıyor.

1949’da Fransa’nın Burgonya kentinde doğan Danielle Martinigol, büyükbabasından ona kalan bilimkurgu kitaplarıyla tanıştığı on bir yaşından bugüne, türün tutkulu bir hayranı oldu. Beaune ve Dijon’da eğitim gördükten sonra çağdaş edebiyat üzerine yüksek lisans programını tamamladı. Öğretmenlik yıllarında Hachette için pedagojik dosyalar hazırladı. Öğretmenlere bilimkurgu okuma ve yazma üzerine dersler verdi. L’Or bleu (Mavi Altın, 1989), Les Soleils de Bali (Bali’nin Güneşleri, 1993) ve çok sayıda ödül alıp büyük okur kitlelerine ulaşan Les Oubliés de Vulcain (Vulcain’de Unutulanlar, 1995) adlı bilimkurgu romanlarını, iki çocuğunu ve öğrencilerini düşünerek kaleme aldı. Kim Aldany takma adıyla ve Alain Grousset’yle birlikte Les Mange-Forêts’yi (Orman Yiyiciler, 1994) yayımladı. Bu kitabın başarısı, “Kerri et Mégane” (Kerri ve Mégane) dizisini doğurdu. Martinigol, aynı zamanda fantastik dizi “Lumina”nın da (2000) yaratıcılarındandır. İnsanların koloniler halinde galaksiye dağıldığı bir geleceği kurgulayan “100Dünya” üçlemesinin ilk kitabı 100Dünya’nın Gizli Yüzü (Les Abîmes d’Autremer, 2001) 2002’de Grand Imaginaire Gençlik Romanı Ödülü’nü, 2003’teyse Chronos Ödülü’nü kazandı. Üçlemenin ikinci kitabı Başkadeniz’e Dönüş’ü (L’Envol de l’Abîme, 2004) Abisler’in Çağrısı (L’Appel des Abîmes, 2005) izledi. Martinigol’ün, Edgar Allan Poe’nun öykülerine yorumlu alıntılarla yer verdiği Histoires Terribles (Korkunç Öyküler) adlı öykü kitabı 2013’te yayımlandı.

edebiyathaber.net (10 Eylül 2014)

Yorum yapın