100Dünya serisinden “Başkadeniz’e Dönüş” çıktı

Ağustos 7, 2014

100Dünya serisinden “Başkadeniz’e Dönüş” çıktı

Baskadeniz kpk 1bsk100Dünya serisinin 2. kitabı “Başkadeniz’e Dönüş”, Azade Aslan’ın çevirisiyle ON8 Kitap tarafından yayımlandı.

Evrenin çöplükleri büyük düşleri ağırlarken, “100Dünya”da ikinci macera doludizgin! 100Dünya Konfederasyonu artık yüzden fazla dünyaya ev sahipliği yaparken, koloniler arasında kaçak yerleşimcilik hızla yayılıyor. Yaşamın çetin şartlarda seyrettiği Djauze gezegeninden Corian Jon Scalia’nın en büyük hayali ise okyanus-gezegen Başkadeniz’in olağanüstü uzaygemileri Abisler’e pilotluk etmek. Ama onun küçük dünyasının bu dev hayali, sandığından çok daha büyük bir siyaset ve medya oyununa alet olmak üzere.

Abisler’e pilotluk edecek “inci”lerin seçimini eğlence sektörüne malzeme eden medyanın karşısında, Başkadenizli Maguelonne Ailesi, kadim ve değerli yoldaşları Abisler için kaygılı. Ancak geçmiş, unutulmuşları ve bilinmedikleriyle gizem dalgalarını kabartıyor… Bilimkurgunun tutkulu kalemi Danielle Martinigol’ün ünlü üçlemesi “100Dünya”nın ikinci macerasında insan, hayatın kendisi için haritalanmış sınırlarının ötesine bakarken; bireylerin iktidar, rant ve hırsla mücadelesi durmaksızın sürüyor.

“Hayalciliği bırak, Corian,” diye söylenirdi babası. “Djauze evrenin çöplüklerinden biri. Ne umuyorsun ki? Bir Abis’in seni almaya gelmesini mi?”

Babası yanılıyordu. Bir Abis, dünyalarına geleceğini duyurmuştu. Delikanlı on altı yıldır bu olayı bekliyordu.

Bir an, gözlerini kapadı. Kendini, bu uzay devlerinden birini çıplak elle yönlendirirken hayal etti. İnci olmak! Abis pilotlarına verilen bu adı taşımak…

1949’da Fransa’nın Burgonya kentinde doğan Danielle Martinigol, büyükbabasından ona kalan bilimkurgu kitaplarıyla tanıştığı on bir yaşından bugüne, türün tutkulu bir hayranı oldu. Beaune ve Dijon’da eğitim gördükten sonra çağdaş edebiyat üzerine yüksek lisans programını tamamladı. Öğretmenlik yıllarında Hachette için pedagojik dosyalar hazırladı. Öğretmenlere bilimkurgu okuma ve yazma üzerine dersler verdi. L’Or bleu (Mavi Altın, 1989), Les Soleils de Bali (Bali’nin Güneşleri, 1993) ve çok sayıda ödül alıp büyük okur kitlelerine ulaşan Les Oubliés de Vulcain (Vulcain’de Unutulanlar, 1995) adlı bilimkurgu romanlarını, iki çocuğunu ve öğrencilerini düşünerek kaleme aldı. Kim Aldany takma adıyla ve Alain Grousset’yle birlikte Les Mange-Forêts’yi (Orman Yiyiciler, 1994) yayımladı. Bu kitabın başarısı, “Kerri et Mégane” (Kerri ve Mégane) dizisini doğurdu. Martinigol, aynı zamanda fantastik dizi “Lumina”nın da (2000) yaratıcılarındandır. İnsanların koloniler halinde galaksiye dağıldığı bir geleceği kurgulayan “100Dünya” üçlemesinin ilk kitabı 100Dünya’nın Gizli Yüzü (Les Abîmes d’Autremer, 2001) 2002’de Grand Imaginaire Gençlik Romanı Ödülü’nü, 2003’teyse Chronos Ödülü’nü kazandı. Üçlemenin ikinci kitabı Başkadeniz’e Dönüş’ü (L’Envol de l’Abîme, 2004) Abisler’in Çağrısı (L’Appel des Abîmes, 2005) izledi. Martinigol’ün, Edgar Allan Poe’nun öykülerine yorumlu alıntılarla yer verdiği Histoires Terribles (Korkunç Öyküler) adlı öykü kitabı 2013’te yayımlandı.

edebiyathaber.net (7 Ağustos 2014)

 

Yorum yapın