10. Eğitim Edebiyat Semineri yoğun katılımla gerçekleşti

Mart 6, 2017

10. Eğitim Edebiyat Semineri yoğun katılımla gerçekleşti

yoğunÇocuk ve gençlik edebiyatının uzman yayınevi Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği 10. Eğitimde Edebiyat Semineri, 4 Mart’ta yoğun bir katılımla gerçekleşti. FMV Işık Ortaokulu’nun ev sahipliğini üstlendiği seminere
30’a yakın ilden, 500’ü aşkın öğretmen, eğitim yöneticisi, kütüphaneci
ve akademisyen katıldı.

Çağdaş edebiyatımızın önemli öykücülerinden Behçet Çelik, seminerin kapanışında yaptığı konuşmada, her yaştan okura dokunan yazarlık verimi ve avukatlık mesleğinden süzdüğü birikimle çocuğun ve gencin edebiyat hakkını farklı yönleriyle ele aldı. Bir hakkın gereklerinin yerine getirilebilmesi için herkese görevler düştüğünün altını çizen yazar, “Bireyin yaşam hakkı vardır, bunu korumak devletin görevidir mesela. Çocuğun edebiyat hakkı da yetişkinlere ödevler yüklüyor. Bunlardan biri de onları ‘eğitici’ edebiyattan korumak,” ifadesini kullandı. Çelik, konuşmasını, “Kitap okumak bir kaçış gibi algılanır, oysa tam tersine, edebiyat okuru, farkında olmadan kendisini kovalar,” cümlesiyle sonlandırdı.

Çocuk ve gençlik edebiyatı alanındaki kuramsal çalışmalarıyla da tanınan akademisyen, çevirmen, yazar Doç. Dr. Necdet Neydim, “Zor Zamanlarda Edebiyat” başlıklı konuşmasında, ayrımcılık, nefret söylemi, göç, ölüm gibi zor konuların edebiyat yoluyla işlenmesinin önemini anlattı. Zor zamanların en sorunlu noktasının iletişim olduğuna dikkat çeken Neydim, “Edebiyat, eczaneden aldığınız bir ilaç değildir. Ona sorun çözücü olarak bakmak yanlıştır. Edebiyat iletişimdir ve anlatmak istediklerimizi, anlatmış olandan dinlemektir. Edebiyat bugünü yarında tartışır,” vurgusunu yaptı.

“Harry Potter” dizisinin çevirmenlerinden, medya yazarı Kutlukhan Kutlu‘nun “Çocuklar Ejderhalardan Neden Korkmaz?” başlıklı konuşması, günün en ilgi çeken oturumlarından biriydi. Edebiyatın insana dev aynaları tuttuğunu ifade eden Kutlu, çocukların severek okumasına karşın çoğu yetişkinin mesafeli durduğu fantastik edebiyatın aslında bu konuda ne kadar donanımlı olduğuna işaret etti: “İmkânsız şeylerden esinlenmeyen insanlar sadece sıkıcı olmakla kalmazlar, aynı zamanda kısır zihinler de olurlar. O yüzden sadece, bırakınız okusunlar, demiyorum; teşvik edin okusunlar diyorum.”

Sait Faik ve Sabahattin Ali gibi birçok edebiyat ustamızın kitaplarının editörü Sevengül Sönmez, öğretmenlik yıllarının deneyimiyle harmanladığı sunumunda, okulların, mevcut olanaklarından yararlanarak nasıl birer edebiyat mekânına dönüştürülebileceğini örneklerle aktardı. Sönmez, öğrencilerin sevdikleri bir kitap ya da yazar hakkında, sanal ortamda alanlar kurgulayabileceklerini ve bu gibi uygulamaların yeni bir “eğitimde edebiyat” algısı oluşturabileceğini belirtti.

Seminerin “Yaratıcı Okuma Uygulamaları” bölümünde, Denizli, İstanbul ve Mersin’den öğretmenler, öğrencileriyle sürdürdükleri yaratıcı okuma uygulamalarını sundular. Kitap seçimi, okuma süreci ve uygulama adımlarına dek öğrencileri edebiyatla buluşturacak, pratik yöntemler ve kazanımlar aktarıldı, yeni ve etkili yollar örneklendi. Galatasaray Lisesi öğrencisi Bilge Arslan, 2012 yılında dereceye girdiği Zeynep Cemali Öykü Yarışması‘nın kendinde bıraktığı izleri ve yaşamını nasıl yönlendirdiğini paylaşarak, yarışmaya dikkat çekti. 6, 7, 8. sınıfların katılabildiği yarışmanın 2017 başvuruları için son günün 23 Mayıs olduğu hatırlatıldı.

20. yüzyıl edebiyatımızın en önemli yazarlarından kabul edilen ve günün kapanış konuşmasını yapması planlanan Adalet Ağaoğlu, sağlık sorunları nedeniyle seminere katılamadı.

Onuncu seminerin tüm içeriği Haziran’da, e-dergi Keçi‘nin 7. sayısı YAZ 2017’de yayınlanacak. Keçi edebiyat dergisi, keciedebiyat.com adresinden ücretsiz okunabiliyor.

11. Eğitimde Edebiyat Semineri, Mart 2018’de gerçekleşecek.

Yorum yapın