1. Mardin Kitap Fuarı kapılarını açtı

Mayıs 20, 2015

1. Mardin Kitap Fuarı kapılarını açtı

2026943 yayınevinin katılımı ile düzenlenen Mardin 1. Kitap Fuarı, kapılarını okurlara açtı. Yazar ve şairlerin kentteki okurları ile buluştuğu fuar, 6 Haziran’a kadar açık olacak.

Dün son bulan Diyarbakır Kitap Fuarı’nın ardından, Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Ekin Yayıncılığın ortaklaşa organize ettiği Mardin 1. Kitap Fuarı açıldı. 43 yayınevi ile çok sayıda tanınmış yazar ve şairin katılımı ile Mardin Mova Park Alış Veriş Merkezi’nde açılışı yapılan fuara, HDP Mardin Milletvekili Adayı Enise Güneyli, HDP Mardin İl Eş Başkanı Aysel Erol, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nden yöneticiler, Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Sevinç Bozan ile Ekin Yayıncılık Sorumlusu Muhittin Bozan katıldı.

Çok sayıda kişinin katıldığı fuar açılışında konuşan Ekin Yayıncılık Sorumlusu Muhittin Bozan, fuarın bundan sonra Mardin’de gelenekselleşeceğini söyledi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek ise, çok kültürlü Mardin şehrinde şu ana kadar kültürel eksikliklerin yaşandığına vurgu yaparak, Mardin kitap fuarının bir başlangıç olduğunu, bundan sonra daha geniş kapsamlı fuarlar düzenleyeceklerini kaydetti.

Kitap okuma alışkanlığı için anadilde eğitim gerekiyor

Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Sevinç Bozan ise çocuklara kitap okuma alışkanlığının aşılanması gerektiği üzerinde durdu. Kitap okuma alışkanlığının bölgede düşük olmasının anadilde eğitimin verilmemesinden kaynaklandığını belirten Bozan, şunları söyledi: “Her toplumda çocuklar anadillerinde eğitim görüyorlar. Ve bu çocukların kitap okuma konusunda daha faydalı olduğu zamanla ortaya çıkıyor. Oysa bizim çocuklarımız, Kürtler veya dili yasaklanan halkların çocukları, 7 yaşından sonra kendisine zorla dayatılan bir dili öğreniyor, hatta kimi kez dayatmayla, zorla öğreniyor. Bunun bir sürü örneği mevcuttur. Bunun için aslında çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığının aşılatılması için anadilinde eğitim görmesi gerekiyor, bu olmazsa olmazdır bizler için. Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Ekin yayıncığın böyle bir etkinliğin Kobanê direnişi için düzenlenmiş olması, ayrıca bir önem katıyor bu fuara. Bizler de, Kobanê direnişini buradan bir kez daha selamlıyoruz.”

Gelirler Kobanê inşasına gönderilecek

Konuşmaların ardından kitap fuarına katılanlar, kitap stantlarını ziyaret etti. Fuara katılan yazar ve şairler de okurlarına kitaplarını imzaladı. Önümüzdeki günlerde çeşitli söyleşi ve imza günlerinin de düzenleneceği fuar, 6 Haziran’a kadar açık olacak.

Kaynak: Evrensel (20 Mayıs 2015)

Yorum yapın